X     

Susogós Brandon

Brand-specialista, többszörös Marlon Brando-díjas éhségimitátor

Brandon feladata a gépezetben a branded brandesen tartása, azaz megmondani neked, hogy mit lenne érdemes gondolnod magadról, hogy aztán mások is azt gondolják rólad, és így sokat keress.

Mi a brand? Egyszer egy okos németjuhász azt mondta nekem a futin, hogy a brand mindaz, amit azután gondolnak a gazdámról, hogy hazamentünk a parkból. Azaz ha nem szedte fel a kakimat, akkor rossz lesz a brandje. Tömör, meleg, barna megfogalmazás, de bűzlik az igazságtól.

Mi a Brand-on? Az a nevem, csak kötőjellel.

A brand sokak szerint reklám, pedig nem az. Reklám az, amit én állítok magamról, például fizetek azért, hogy eljusson hozzád, hogy Brandon egy szorgalmas kutya. Ez vagy igaz, vagy sem (nem az: én egy kutyatestbe született lusta mackó vagyok). Ezzel szemben a brand az, ami mindig igaz, mert a brandet mások gondolják rólad.

Sokáig én is brand-tudathasadásban voltam, de aztán váltottunk állatorvost. Mondom a példát: szerinted a Tesco brandje az, hogy a legkisebb is számít, vagy az, hogy olcsó, de nem vállalhatalanul szar, csak kicsit rossz? Ha a Tescót kérdezed (és válaszolnak), akkor az előbbi, azonban ha az ismerőseidet kérdezed (őket igazából kérdezni sem kell, úgyis mondják), akkor meg az utóbbi. És nem nehéz kitalálni, kik vannak többen, így ha számosság alapján nézzük, akkor a brand az, amit mások gondolnak rólunk.

Nekem lehet nagyon sok pénzem, és ebből folytathatok marketing/PR kampányt a brandem felépítésére, csak az van, hogy a pénz sosem jut el a szívekig. (Ahogy egy pomerániai törpespicc barátom mondta: pénzért még soha senki nem csinált semmit szívesen.) A pénz csak az agyunkig és a szavazófülkéig ér. Igaz ugyanakkor, hogy a vásárló a pénzével szavaz, de ez csak elsőre igaz. A vásárló valójában az újravásárlással szavaz, ami meg már sokkal inkább a brand függénye. A brand itt az, amit nálad tapasztalt elsőre.

Ezzel el is érkeztünk a forráshoz: ha a brand a valódi érintések összessége (a céged kapcsolata a piaccal mínusz a reklámjaid magadról), akkor oda jutunk, hogy az nem más, mint a céged nyers kommunikációja, ami meg két metszőfogon át harap a valóság hideg kutyatápjába: a személyesen és az autómatizálton át. A személyes a kollégáid viszonya az ügyfelekkel, ami viszont tökéletes tükörképe a kollégáid viszonyának a céghez (szóval először otthon kell rendet tenned, mert ha nem szeret az asszony, akkor családon belül mérgeznek, szépen lassan). Az autómatizált mindaz, amit a szoftvereid kommunikálnak helyetted, ám valójában ezt is csak akkor tudod brandesen megcsinálni, ha jók a belső alapok, megvan az irány, nem kamu a company.

Őszintén, én főleg abban tudok neked segíteni, hogy megeszek minden maradékot, de néha, emésztés közben, a délutáni sziesztám alatt támadnak hasznos brand-jellegű meglátásaim is.

<<< vissza a valóságba

A kunkorda büszkeségei:

SUSOGÓS
Brandon

Brandon a brand-felelős a csapatban, logikus is. Megette a maga kenyerét, kövér is kicsit.

KERESZTES
Samu

Samu az IT security staff feje, behatolásvédelmi erdőbenrohangászási szakkutya.

(B)ELMONDÓ
Elmó

Elmó elmondja a történetedet. Storyteller kutya, jó a gyökerekben kiásásában is.

TUBI
Junior

Aka Tóbiás, a zabolázatlan marketingzseni, aki jelenleg fizetés nélküli gyakornok.

vicces vagyok, de szoktam dolgozni is (sortörés)
ez az oldal egy sikertelen A-B teszt C eredménye javaslataiddal ne rontsunk rajta tovább, köszi (sortörés)
2022 - 2023 minden jog a hatalom birtokosainál