X     

Keresztes Samu

IT- és adatbiztonsági szakkutya

Samu főleg abban érdekelt, hogy megértesse veled: korunkban az adat a tuti, az áru másodlagos. A cucc már digitális, a kocsi már szoftver, az óra már okos, a táp már száraz, a futi pedig zárt. Anyukád már viber, apukád meg snapchat. Családi csoport nincsen, mert mindenki más csipogót használ.

Mi az adatkockázat? Régen a vírusok csak törölték az adataidat, de ez butaság (úgyis lebukik a készítő). Később ellopták az adataidat, de ez is butaság (úgyis elkapják a tolvajt). Manapság ellopják az adataidat, és megzsarolnak velük (de idővel majd ezeket az embereket is elkapják, vagy felrobbannak a saját kocsmájukban, mintegy véletlenül). Akkor mi a gond?

A gond az, ha a konkurenciához kerül a tőkéd. Ne aggódj, nem a pénzedről van szó. A tőkéd az adat. Szóval mégis aggódj. Az adat a tapasztalatod, a trükkjeid, a listáid, a statisztikáid és minden olyan, amit az évek alatt a gigabájtosra hízó levelezésedben, a terrabájtos céges meghajtókon meg a tucatnyi "titkos/széfes" pendriveon felhalmoztál. Ezekkel ugyanis a konkurencia úgy élhet vissza, hogy észre sem veszed: célzottan tud felépíteni olyan kampányt, mely kifejezetten a te ügyfeleidet éri el, olyan üzenettel, ami direkt a te céged gyengeségeit hangsúlyozza (vagy azokra nyújt megoldást / jobb alternatívát).

Sőt, a tőled megszerzett adatokból további meta-adatokat is kinyerhet, például úgy, hogy a te listád alapján hasonmás-célközönségeket generál, amiket a gépi intelligencia úgy állít össze, hogy évtizedes piaci tapasztalataidat tudja majd velük monetizálni a konkurens cég. És mindeközben te erről semmit sem tudsz.

Eldobnád az agyadat, ha látnád, hogy az elmúlt években megbízott biztonsági tanácsszaglóként miket láttam akár milliárdos cégeknél "adatvédelmi megfontolások" címszóval. És ezekbe az adatokba ma már beletartozik a marketinges data is.

A marketinges adatnak én két tappancsát különböztetem meg: az egyik a lokális vagy saját adat: minden, amit a te rendszereid a te formátumaidban tárolnak, azaz ezek lehetnek akár papír alapú kontakt infók (sok értékesítő a mai napig így dolgozik, még a kutyatáp-bizniszben is), akár más elektronikus feljegyzések. A másik a kiszervezett adat, melyet ugyan te állítottál elő, de külső erőforrások kezelik, ezek rendszerezik. Ilyen lehet például a hirdetési fiókod összes adata, a teljes analyticsod, melyek ugyan a "tieid", valójában azonban nem.

Cégvezetőként sokszor nagyon nehéz átrágni, hogy mit művel a marketing, de ami még fontosabb: milyen értékeket állít elő és azokat mennyire fontos megvédeni. Ezért kellek én, az adatőrző-védő kutya.

<<< vissza a valóságba

A kunkorda büszkeségei:

SUSOGÓS
Brandon

Brandon a brand-felelős a csapatban, logikus is. Megette a maga kenyerét, kövér is kicsit.

KERESZTES
Samu

Samu az IT security staff feje, behatolásvédelmi erdőbenrohangászási szakkutya.

(B)ELMONDÓ
Elmó

Elmó elmondja a történetedet. Storyteller kutya, jó a gyökerekben kiásásában is.

TUBI
Junior

Aka Tóbiás, a zabolázatlan marketingzseni, aki jelenleg fizetés nélküli gyakornok.

vicces vagyok, de szoktam dolgozni is (sortörés)
ez az oldal egy sikertelen A-B teszt C eredménye javaslataiddal ne rontsunk rajta tovább, köszi (sortörés)
2022 - 2023 minden jog a hatalom birtokosainál