X     

From: hispan <hello@hispan.hu>
Sent: Feb. 21, 2023 11:50 AM
To: you <you@yourdomain.yourcountry>
Subject: Mikor lesz vége a háborúnak?


Mikor lesz vége a háborúnak?

Miért érdekel ez minket? (Szia.) Rögtönzött közvélemény-kutatásom eredménye, hogy vállalkozó ismerőseim szerint minden gazdasági rossz forrása jelenleg a szomszédban zajló háború, és annak begyűrűző következményei. Hogy ez igaz-e, vagy sem, az már más kérdés, de KKV megaleaderek (és rajtuk keresztül marketingesek) tömegeit feszítő kérdés, hogy mikor ér véget a háború (és mikor tér vissza instant a bőség és jóság kánaáni korszaka)?

Egyszer régen had- és fegyvertörténészként végeztem, de ez egy marketinges levél és a katonai stratégia nem segít megválaszolni a kérdést. (Ha a háború kitörésének okai érdekelnek, olvasd el Tim Marshall könyvét: A földrajz fogságában, és megérted, mit miért lép Oroszország.)


Az eredeti kérdésre Simon Sineknél kell keresnünk a választ. A Végtelen játék nem mai mű, de jól rávilágít arra a tényre, miért nehéz nagyhatalmaknak háborút nyerni még akkor is, ha nyomasztó az erőfölényük. Dávid és Góliát küzdelmében mindenki utóbbira tenné a nagy pénzt, mégis sokszor győznek a Dávidok.


Kétféle játékot lehet játszani: végest és végtelent. A műfaj ismerete pedig kulcskérdés (a marketingben is). A véges játék adott időben és helyen, meghatározott résztvevőkkel, pontos szabályok szerint, konkrét cél vagy célok elérése érdekében történik. Sakk, foci, billiárd, strandröpi, forma1, satöbbi. Biztosan lesz nyertes, és lesz vesztes, és ebben általában egyetértés van. (a bíró persze mindig elcsalja...)

A végtelen játék teljesen más: nincsenek jól definiált keretei a téridő zavaros szövetében, ahogy a szabályok, játékosok és erőforrások sem kőbe vésettek. Ilyen az élet általában. Gazdasági verseny, udvarlás, kutyanevelés, háború.

Probléma akkor van, amikor a döntéshozók elhiszik, hogy háborút lehet véges játékban játszani. "Csapataink karácsonyra itthon lesznek..." - ismerős? És újra meg újra elhisszük. Az USA bukta Vietnamot, az oroszok bukták Afganisztánt, aztán a koalíciós erők kicsit később újra bukták Afganisztánt, most pedig megint Moszkva bukja Ukrajnát. Hogyan veszíthet háborút egy atomhatalom?

A válasz az, hogy a védekező fél mindig végtelen játékban van: a támadó fél konkrét erőforrásai és céljai szemben állnak azzal, hogy a megtámadott fél az utolsó fűszálig védeni fogja a hazáját. Neki nem opció, hogy legyőzzék, mert az a létét fenyegeti. Az ő játéka végtelen, és ezért sem térben, sem időben, sem erőforrásokban nem köti semmi. Bármit és bárkit bevon a játékba (tegnap ki látogatott éppen Kievbe?), képes bármilyen áron bármeddig fárasztani az ellenfelet és minden olyan esetben meglesz a győzelmi narratívája, amiben a támadó fél végül visszavonul.

Ez a probléma: bármi is volt Moszkva eredeti célja a háborúval (erről aztán olvashatsz sokfélét, de főleg egy gyenge és/vagy oroszbarát Ukrajnát akart kialakítani), az az események alakulása miatt már elérhetetlen. Kénytelen célokat és stratégiát módosítani*, mert Kiev ügyesen vont be (saját lehetőségeihez képest végtelen) nyugati erőforrásokat, túlélte a telet és ettől kezdve "csak" fárasztania kell a gazdaságilag egyre nonszenszebb helyzetbe kerülő ellenfelét.

Milyen esetben lesz vége a háborúnak? Két válasz: 1) a nyugat végül kihátrál, Ukrajna támogatás hiányában teljesen kimerül, ez pedig jelenlegi formájának megszűnését jelenti (politikai értelemben biztosan); 2) az oroszok fáradnak el (részben átállnak hibrid játékra, kialakítanak egy fenntartható/finanszírozható katonai provokációt), majd tárgyalás, fegyverszünet vagy béke, otthon pedig mindenki azt mondja, hogy győzött.

Mikor? Nem tudni. (most lehetsz csalódott)

Amit viszont tanulhatunk ebből: a marketingben és a hozzá szorosan kapcsolódó üzleti tervezésben azt kell először eldönteni, hogy milyen játékban vagyunk. Milyenek a piacra lépés feltételei, lehet-e behatoló árazással "villámháborúban" piacot nyerni, hogyan lehet abból végtelen játékba átmenni (kell-e?), illetve ha tartós ügyfél-elégedettségben (ne adja az ég, élettartam-értékben) gondolkodsz, milyen fenntartható stratégiák és eszközök állnak rendelkezésedre egy végtelen játékhoz?


Ha tetszett ez a levél,


bátran küldd tovább barátaidnak és ellenségeidnek is, vagy buzdítsd őket arra, hogy iratkozzanak fel, mert lesz még ilyen merényletem ellened.



* Moszkva természetesen nem egyik napról a másikra kezdte ezt a háborút: hosszú évek drága pénzen finanszírozott megelőző, destabilizációs, félkatonai műveletei színezik a térség térképét. A végesnek tekintett játék is lehet nagyon-nagyon hosszú.


Ha nem szeretnél lemaradni a következő levélről, itt a tettek ideje:

vicces vagyok, de szoktam dolgozni is (sortörés)
ez az oldal egy sikertelen A-B teszt C eredménye javaslataiddal ne rontsunk rajta tovább, köszi (sortörés)
2022 - 2023 minden jog a hatalom birtokosainál