X     

From: hispan <hello@hispan.hu>
Sent: Oct 29., 2022 7:40 PM
To: you <you@yourdomain.yourcountry>
Subject: veszélyben a karrierünk? (a marketing alapjai is változnak)


Szia Marketárs,

a legtöbbet hangoztatott marketinges bullshit, amit bárhol, bármikor el lehet sütni, hogy a marketing alapjai bizony mindig ugyanazok. E kijelentés logikai alapja az, hogy a marketingben résztvevő entitások (nem hosszú a lista: emberek) alapvetően nem változnak: központi motivációik kortól, rendszertől és az X-faktor aktuális zsűrijétől függetlenül ugyanazok.

Ez a kijelentés egy tipikusan hamis jóslat, mert abból következtet a jövőre, ami a múltban történt. A világban nem a változás ténye az újkeletű, hanem annak tempója. Ez az, ami miatt ma itt vagyunk, mert tisztelettel jelentem: a marketing még a te életed során gyökeresen meg fog változni.

Mielőtt kifejtem neked a karrieredet kanyarintó körülmények kerekedését, könyvet ajánlok: Martin Rees számtalan egyéb címe mellett Királyi Csillagász is, emellett ősz, zakót visel és drága egyetemeken ad elő, tehát érdemes rá figyelni. Nemrég pedig írt egy könyvet a jövőről. Ez a címe: A jövőről


Bár amellett, hogy Rees merítése tudományos és más szempontokból is hatalmas, ez a munka is annyira szubjektív, mint az összes hasonló. Lehet azonban szintetizálni három olyan jelenséget, amik érintenek minket, marketingeseket. Ezeket fogjuk ma megnézni. Ne dobd el a gyereket: a következő 5-50 évről lesz szó, ezért inkább a paradigmáidat szeretném masszírozni, nem az aktuális kampányaidat.

1) Az ember genetikai kódja szerkeszthető, és a természetes ösztönök (minden szülő sikeresebb utódot akar) miatt a legtöbb család élni is fog ezzel születendő gyermeke kapcsán: ha dönthetnek úgy, nyilván magasabb, okosabb, jobban koncentráló, céltudatosabb, bármibb utódokat választanak majd, a génsebészet pedig ezt probléma nélkül szállítja is (ehhez nem szükséges in vitro megtermékenyítés: a szervezetbe juttatott mesterséges vírusok is képesek valós időben szerkeszteni az embrió genetikai állományát). Ma már akár egyetlen gént is ki lehet így cserélni, így öröklött genetikai rendellenességeket is tudnak gyógyítani, felnőtt egyedek esetén is. Nem kell ecsetelnem, mi történik, ha a következő generációk a több-tizezer éve változatlan módszertantól eltérővel születnek.

Azt hiszed, hogy ez sci-fi vagy drága? Bár az tény, hogy az ilyen jellegű megoldások a tehetősebbeket érik el először, az is igaz, hogy ahogy a génszekvenálás költsége tovább zuhan, egyre gyorsabb és olcsóbb lesz ez a technológia. Nemrég még millió dolláros és több éves projekt volt a komplett emberi genom térképének összeállítása, ma pedig ennek költsége pár nap és 1000 dollár alatt van (de van 99 dolláros csomag is), tehát egy okostelefon áráért a komplett génszekvenciánkat megkaphatjuk és kitehetjük a vitrinbe. Meg amúgy milyen szép már a példának hozott oldal sales csomagos része, nem?

1B) Ha a születendő gyermekek szerkesztésével elvi alapon nem ért egyet a társadalom jelentős része, annak sincsen különösebb súlya: azok, akik jobb génekkel születnek, egész életükben versenyelőnyben lesznek és győztes génjeik mindenképpen uralkodóvá válnak a későbbi nemzedékek során a teljes populációban, így maximum az emberi minőség megváltozásának a sebessége kérdéses, a ténye nem.

2) Az első pontban említett, genetikailag fejlesztett emberek következő nemzedékei szociálisan és viselkedésben is más (ma még megjósolhatatlan) mintákat fognak felvenni, így például ha génsebészeti úton csökkentik egyes alapvető ösztöneink erősségét (amik ma nagyban meghatározzák a vásárlási döntéseket), akkor az megváltoztatja az egész marketinget is.

Nézz körül: a jelenleg zajló, összefüggő válságesemények valójában egy komplex jelenség részei: erőforrásaink végesek, működésünk pedig globális mértékben fenyegeti a környezetet. Könnyen lehet, hogy a rendszer fenntarthatósága érdekében a ma még vég nélkül tomboló, túlnépesedéshez vezető erős szexuális ösztöneinket tompítják majd az eljövendő generációkban, így véget érhet a meztelen nős autós hirdetések töretlen sikere.

3) Ne felejtsük el, hogy küszöbön állnak a BCI (közvetlen agy-számítógép) interfészek, amik az emberi agy képességeit változtatják és növelik meg; kiegészíthetik például a döntésmechanizmusait automatizált rutinokkal: amikor ránézünk egy mosóporra, a BCI-n keresztül az erre írt rutin kapcsolódik az internetre és ellenőrzi az összes elérhető mosóport, majd önállóan döntést hoz és az agyba már csak ennek a döntésnek az eredményét juttatja vissza. Mindez egy pillanat alatt zajlik le és olyan, mintha "ösztönösen" tudnád, melyik neked a legjobb mosópor.

Ha ezt a forgatókönyvet rettentőnek találod, van egy rossz hírem: pontosan így működsz most is. Az emberi agy természetes módon is arra épül fel, hogy a legtöbb mikrodöntést kiszervezze alacsonyabb (kevésbé tudatos) szinteknek. A hétköznapok során ezeket hívod ösztönnek, intuíciónak, megérzésnek, de semmi misztikus nincsen bennük, így ebbe a csapatba jól integrálhatóak lesznek a hálózatra közvetlenül kapcsolódó mesterséges modulok - éljen a borg!

Halkan teszem hozzá, hogy a már most is rohamosan terjedő IoT-nek köszönhetően könnyen lehet, hogy 10-20 év múlva a fejlett nyugati társadalmakban a marketing nem az embereknek, hanem a gépeknek fog szólni (és ehhez nem kell semmilyen agyba ültetett kütyü). Kitermelődik majd egy olyan generáció, aminek a vásárlási döntés ismeretlen nyűg, és minden ilyen jellegű "alantas" tevékenységet az őket tökéletesen ismerő, igényeiket a legjobban kielégítő személyi asszisztensek (mesterséges intelligenciák) végeznek majd, így a bevásárlás, a fizetés és a szállítás is anélkül fog végbe menni, hogy arról az illető személy egyáltalán tudna; egyszerűen csak mindig lesz tej a hűtőben.

Nem most kell pánikba esni: ezek a folyamatok átmenetesek, egymásba lógó generációról generációra, verziófrissítésről verziófrissítésre, okostelefonról okostelefonra, sörről sörre valósulnak meg. Ne essünk azonban abba a hibába, hogy elhisszük: a marketing alapjai mindig ugyanolyanok maradnak, mert ez nem igaz: a játékosokkal változik a játék, és ha a játékosok tényleg módosulnak, olyat fognak játszani, amire mi lehet, hogy rá sem ismerünk.



Ha tetszett ez a levél,



bátran küldd tovább barátaidnak és ellenségeidnek is, vagy buzdítsd őket arra, hogy iratkozzanak fel, mert lesz még ilyen merényletem ellened.


Ha nem szeretnél lemaradni a következő levélről, itt a tettek ideje:

vicces vagyok, de szoktam dolgozni is (sortörés)
ez az oldal egy sikertelen A-B teszt C eredménye javaslataiddal ne rontsunk rajta tovább, köszi (sortörés)
2022 - 2023 minden jog a hatalom birtokosainál