X     

From: hispan <hello@hispan.hu>
Sent: Sept 30, 2022 4:10 PM
To: you <you@yourdomain.yourcountry>
Subject: pénzügyekben senki és mindenki őrült


Szia Marketárs!

A barátaim boldog embernek tartanak. Én is boldognak tartom magamat, őszintén. Nem volt azonban ez mindig így. Gyerekkoromban sokszor szorongtam. Hogy hogyan lett a témazárótól rettegő, "hasfájással" otthonmaradó gyerekből boldog marketinges, az egy másik kérdés, és el sem férne itt az egész történet. Van azonban pár kulcseleme a dolognak, és ezek egyike szerves részét képezi Morgan Housel A pénz pszichológiája című könyvének.


Erősen javaslom ezt a kötetet, mert nem csak a saját pénzügyi szemléletedet lökdösheted vele kicsit magasabbra a vélt recesszió hegyének csúszós lankáin, hanem jobban megértheted a vevőid pénzügyi szemléletét is, ami segít abban, hogy könnyebben rávedd őket a költésre. Tallózzunk kicsit!

Minden jó coach felteszi idővel a kérdést: mik a számodra alapvetően fontos dolgok? Erre pedig sokkal nehezebb válaszolni, mint hinnéd. Évekig tartott, amíg rájöttem, hogy az időm feletti szabad rendelkezés számomra például sokkal hangsúlyosabb, mint a bevételeim növelése (és jóval boldogabb lettem, amikor a fizetésemelésemet pénz helyett inkább több szabadidő formájában alkudtam ki). Vagy hogy úgy mondjam: a pénzen vásárolható legértékesebb dolgok egyike (úgy tűnik, nem csak nekem) a szabad időbeosztás (mélyebb értelemben: a szabad akarat megvalósulása).

Marketingre fordítva: a jó üzenet alapvető érzetekkel kapcsolatos húrokat képes megpendíteni a vásárlók lelki gitárjain, lehetőleg minél többet, mert a több hang változatosabb vásárlási akkordokat tesz lehetővé. Érdemes példának okáért megnézned, hogy a terméked vagy szolgáltatásod mennyi időt spórol a vásárlónak. Valószínűleg éppen annyit, amennyit érdemes előnyként (vagy ha ebben nagyon erős vagy, akár USP-ben is) kiemelni, de általában nem teszed meg. Időt bármi spórolhat, még egy jó irodaszék is, aminél szó szerint igaz, hogy a gyógytornásznál töltött órákat nyerheted meg vele. Az automata garázsnyitóval 1 perccel hamarabb ölelheted meg a gyerekedet érkezéskor, a lemerült, de 150 wattos gyorstöltővel szerelt telefonnal 10 perccel korábban el tudsz indulni otthonról, stb.

"Ha az elvárások az eredményekkel együtt növekednek, akkor logikátlan többre vágyni, hiszen az extra erőfeszítés beletétele után is ugyanazt fogod érezni." - írja Housel. Ebben a tételmondatban csúcsosodik ki, hogy a vállalkozó nem egyenlő a vállalkozásával, hiszen míg egy cégnek - az uralkodó nézetek szerint - növekedés vagy halál alapon kell léteznie, és sikerének fokmérője a profit (személy szerint egyikkel sem értek egyet), addig egy ember sikerességének mércéje inkább a boldogsága, az viszont tény, hogy nem a több pénz, hanem a teljesült elvárások tesznek boldoggá. Ha folyamatosan túl magasan van a léc, folyamatos a boldogtalanság és az eredmények hajszolása is, ami pedig idővel hibához vezet. Ez az egyik oka annak, hogy a mértéktelenül gazdagodók többsége nem ismeri a határt és általában még életében csődbe is megy.

Hogy lefordítható legyen ez mondjuk egy értékesítési tölcsér tervezésére: sokan túl sok befektetést kívánnak egyszerre a potenciális vevőtől, holott a folyamatban még nem is volt neki "teljesülés-érzése", vagy ha az meg is történt, nem tartott elég sokáig, például mert az első vásárlás után azonnal jött a második, nagyobb értékű vásárlásra buzdító levél (vagy mert a rendelt termék fizikai valójában még meg sem érkezett akkor, amikor a késleltetett upsell üzenet megjön). Tudom, hogy a pszichológia azt diktálja, hogy kapd el a vevőt addig, ameddig még vásárlási flowban van, ám ha a teljes élettartam-értékét vagy a céged bizalmi bankszámlájának bővítését is nézzük, akkor az erőszakos értékesítés rettentően szűk látókörűnek fog tűnni. Ehhez persze stratégiai szemlélet is kell.

"A vagyon az, amit nem látsz. [...] A vagyont a szemmel látható dolgokra még át nem váltott pénzügyi eszközök alkotják." Ezt nagyon fontos mondatnak gondolom, no nem azért, hogy rávegyelek arra, hogy ne kérkedj a földi javaiddal (ha számodra ez a fontos, úgyis megteszed), hanem azért, mert nagyon sok bevételt veszítesz azon, hogy azt gondolod, tudod, milyen jövedelmi osztályba tartozik az adott érdeklődő és melyik ajánlatot kell neki adni. Ezen nem csak a marketing, hanem az értékesítők többsége is sűrűn elcsúszik.

Megtörtént eset: egy kollégám sikerrel adott el egy vidéki, fészernek is csak bajosan használható, fatüzelésű kályhával fűtött, kb. 10 négyzetméter alapterületű, a tanyavilág kellős közepén álló "irodába" két darab 400.000 (!) forint értékű forgószéket. Hogy hogyan? Egyszerű: a körülmények alapján nem bocsátkozott előzetes feltételezésekbe a cég vagyonával kapcsolatosan.

"Az emberek, amikor kijelentik, hogy milliomosok akarnak lenni, valójában arra gondolnak, hogy »el akarok költeni egymillió dollárt«." Tedd fel magadnak a kérdés: a terméked árazásával vagy pozicionálásával vajon sugallod-e, hogy milyen státuszt ad a vevőidnek? Ez különösen olyan helyzetekben szokott kimaradni, amikor a marketing - például szégyenlősségében - nem hangsúlyozza, hogy bár a termék drága, de ezért az árért mások "őszinte és osztatlan csodálatát is megkapod". Sose feledd, hogy a többség nem a termékelőnyök miatt vesz drágább cuccokat, hanem mert szeretne valamilyennek látszani a környezete előtt. (Itt vissza is utalhatunk az előbb már említett gazdag és vagyonos ember közötti különbségre.)


És mivel nincsen mostanában hírlevél válságszekció nélkül, íme egy jótanács: "A biztonsági ráhagyás célja, hogy szükségtelenné tegye az előrejelzést." Bejnamin Grahamet idézi a könyv, de e tanács talán sosem aktuálisabb, mint most: a kezdődő (?) recesszióról senki nem tud semmit, de biztosan nem az fogja túlélni, és nem az lesz benne abban a 9%-ban, akik még erősebben is kerülnek ki belőle, aki a legjobban tippel (a gazdasági előrejelzések java végül teljesen helytelennek bizonyul), hanem az, aki a legtöbb tartalékot tudja képezni. Ne borítsd rám a laptopot, mert ez nem egy coelhói fordulat. Nem csak pénzügyi tartalékra gondolok. Tartalékot bármikor képezhetsz:

  • tudásban
  • mentalitásban
  • bizalomban, főleg vásárlói bizalomban


Ha tetszett ez a levél,



bátran küldd tovább barátaidnak és ellenségeidnek is, vagy buzdítsd őket arra, hogy iratkozzanak fel, mert lesz még ilyen merényletem ellened.


Ha nem szeretnél lemaradni a következő levélről, itt a tettek ideje:

vicces vagyok, de szoktam dolgozni is (sortörés)
ez az oldal egy sikertelen A-B teszt C eredménye javaslataiddal ne rontsunk rajta tovább, köszi (sortörés)
2022 - 2023 minden jog a hatalom birtokosainál