X     

From: hispan <hello@hispan.hu>
Sent: Aug 24, 2022 5:10 PM
To: you <you@yourdomain.yourcountry>
Subject: a gép szerint ez van Edina, Enikő és Balázs fejében


Szia Marketárs,

ebben a levélben menő marketingesek elméjét veti vászonra egy tehetséges ifjú művész. Tekintsd őt konkurenciának, aki egyszerre segíti és veszélyezteti a munkádat. Hogy mire képes, azt máris megmutatom Edina, Enikő és Balázs példáján keresztül.


Művészünk persze nem ember. Ő egy gép. Az alkotó algoritmusok témája egyáltalán nem új, azok ugyanis már régóta léteznek, írnak sporthíreket és összeállítanak egyszerűbb hírleveleket is. Mostanában kezdenek azonban olyan eszközök is elérhetőek lenni, amik a vizualitás sokkal szélesebb (=csodálatosabb, lenyűgözőbb, rémisztőbb) palettájával dolgoznak. Ilyen DALL•E is.

De mikor engedtük be a terminátorokat a speizba? Hidd el nekem: sokkal nagyobb ez az egész mesterséges intelligencia téma annál, mint hogy szerda délutáni marketinges hírlevelekben tárgyalni lehetne, de ha mégis érdekel, hogyan jutottunk arra a szintre, amit nemsokára látni fogsz, akkor ebben a hosszabb cikkemben elolvashatod.

DALL•E képes szabad szavas formában megfogalmazott egyszerű vagy bonyolult gondolatokat, szituációkat, jeleneteket, ötleteket valós képekként megjeleníteni. Megadhatod neki még a művészeti stílust is, amiben látni szeretnéd a végeredményt, és ő másodperceken belül produkál négy nagy felbontású képet. Hogy ezt kipróbálhassuk, a Reklámszünet csoportban arra kértem a kollégákat, hogy adjanak feladatot a gépnek. Megtették.

Sütő Edina az alábbi gondolati struktúrával támadt rá az algoritmusra: A Mátra borozóban elfogy a fehérbor ezért a törzsvendégek az asztalra borulva siratják az utolsó boldogságmorzsájuk elvesztését és letűnt ifjúságuk minden visszaidézhető emlékfoszlányát. Legyen mindez megjelenítve a szürrealistákra jellemző montázs-technikával. Nézzük, hogyan képzeli ezt DALL•E:

A feladatokat a gép angol nyelven érti, ezért az itt magyarul megfogalmazott sorokat egyszerű google translator segítségével fordítottam át a tényleges utasításra. Viszont ez is csak egy okos algoritmus. Hát nem csodás, hogy algoritmusok passzolgatják egymásnak a gondolatainkat?

Nem csalás, nem ámítás, ezeket egy gép generálta, mégpedig nem előre beadott képi elemekből összeollózva, hanem elvont fogalmai alapján megrajzolva. Egy-egy kép kapcsán tovább is lehet menni, hogy annak "irányába" újabbakat alkosson, ezzel is tanítva az MI-t, hogy mi volt a jobb és kevésbé jó megfejtés.

Tabajdi Enikő kérése a kívánságkosárnak így szólt: Tobozt falatozó mókus farkasszemet néz a csipás szemű, pizsamában ücsörgő, kócos nővel, miközben azon gondolkodik, hogy nem tűnt fel a retardált budai polgárnak, hogy Misi haverja szabályosan átkel az úton. Háttér a vadregényes kert, amit idilli, reggeli fények árasztanak el. Erre a gép azt mondta, hogy nem egyezik meg az irányelveivel, és nem akart rajzolni. Micsoda normák és elvek!

No persze a megoldás egyszerűbb: az algoritmus ügyesen el van tiltva a tulajdonnevek és bántó kifejezések használatától (itt a "Buda", "Misi" és "retardált" kifejezéssel volt gondja), hogy ne lehessen valós személyekről vagy helyekről sértő vagy valótlan tartalmat generálni. A problémás kifejezéseket ezért eltávolítottam, általánosabb szavakra cseréltem (pl. Buda = dombvidék, retardált = egyedi gondolkodású).

Talán a harmadik kép felel meg a legjobban a teljes tartalomnak, ugyanis azon tényleg van a háttérben az úton átkelő emberalak, de látszik, hogy a többin is utal rá (például piros, az átkelés irányát jelző táblával). A "vadregényes kert" fordulatból következtetett az elvárt stílusra is, ezért nem fotorealisztikus vonalon indult el.

Vavrek Balázs egészen specifikus kéréssel állt elő, ami nem kevés utalást tartalmaz hosszú és kreatív tartalmas közös múltunkra: Az országgyűlés egy székely épületben székel Irodabutik-székkel. Mivel Balázs vélhetően a budapesti Parlament épületére gondolt, ezzel a pontosítással még kiegészítettem az eredeti kérést. Érdekes, hogy a Székely szó angolul is Székely, amit könnyen nézhetett volna tulajdonnévnek a masina, mégis ügyesen megugrotta a feladatot:

A második és negyedik képről egyértelműen kiderül, hogy az algoritmus megértette, egészen pontosan melyik épületről is van szó, így bár magyarul nem tud, ez egyáltalán nem akadályozza szigorúan lokális tartalom beépítésében.

Végül arra kértem a gépet, hogy a marketingesek legrettenetesebb ellensége sorra rajzoljon valamit:

Van itt kérem minden: gonosz megrendelő, bibliai kígyó-motívum, almát festegető szörnyszülött törp és madár fejű ember is.



Mire jó ez a bohóckodás?



Neked nem kell magyaráznom: DALL•E a nagyon közeli jövőben kiválthatja a cikkek illusztrálására jelenleg még licenszdíjakért vásárolt stock képanyagot, de ennél többet is tud: egy-egy cég, márka vagy személy kialakíthatja a segítségével a saját vizuális stílusát anélkül, hogy grafikusra kellene költenie. (Én imádom a grafikusokat, de ha az ember nem egy vizuális típus, nagyon nehéz másra bízni saját "megjelenésének" kidolgozását.) Ma már számtalan olyan videó van az interneten, ahol a gép zeneszámokat illusztrál azok dalszövege alapján, de ugyanilyen módon képes lehet mesekönyveket (vagy bármilyen könyvet) képanyaggal ellátni.

És ez még csak a kezdet, ugyanis ha DALL•E agyát folyamatos adatfolyammal látjuk el, képes lehet a display kampányokhoz úgy kreatívokat tervezni, hogy azokat valós időben tökéletesítve és cserélgetve maximalizálja az átkattintási arányt. Ennek technikailag ma már semmi akadálya. A gép megtervezheti a tökéletes képanyagot az üzenet és a célközönség real-time interakcióinak birtokában.

Kipróbálnád Te is? Az egyelőre még részben zárt és csak részben ingyenes DALL•E open AI projekt várólistájára itt iratkozhatsz fel.



Ha tetszett ez a levél,



bátran küldd tovább barátaidnak és ellenségeidnek is, vagy buzdítsd őket arra, hogy iratkozzanak fel, mert lesz még ilyen merényletem ellened.


Ha nem szeretnél lemaradni a következő levélről, itt a tettek ideje:

vicces vagyok, de szoktam dolgozni is (sortörés)
ez az oldal egy sikertelen A-B teszt C eredménye javaslataiddal ne rontsunk rajta tovább, köszi (sortörés)
2022 - 2023 minden jog a hatalom birtokosainál