X     

From: hispan <hello@hispan.hu>
Sent: July 5, 2022 4:30 PM
To: you <you@yourdomain.yourcountry>
Subject: utálat és szeretet: tiktok ügyek és példák


Szia Marketárs,

betettelek listámnak abba a szegmensége, aminek tagjai valószínűleg nem tiktokoznak. Nem volt nehéz, mert ez szinte a teljes listára igaz. És ne is ostorozd magadat emiatt, a tiktok társadalmunk tükre, vagyis tele van szeméttel.

Ezen a ponton egy magasabb nézőpontból feltett kérdés: elutasíthatod-e marketingesként vagy vállalkozóként bármelyik csatorna használatát csak azért, mert nem tetszik?

A válasz nyilvánvalóan az, hogy nem. Ha valami elvi problémád van egy felülettel (mondjuk a bevételeiből háborús kiadásokat finanszíroznak vagy a Marsra akarnak repülni), azt elfogadom. Vannak magasabb rendű etikai szempontok. Viszont ha csak olyan kifogásaid vannak, amiket a kognitív disszonanciád legyőzésére gyártottál, szégyelld össze magadat. (Ilyen kifogás lehet az "én generációmnak ez már sok" vagy az "engem ez az app rettentően idegesít". Ez szakmaiatlan.)

A tiktokról lehet magánvéleményed, szakemberként és/vagy profitorientált egyénként azonban el kell fogadnod, hogy tömegek használják.



De nem azért vagyunk itt,
hogy meggyőzzelek bármiről.



Anno engem sem tudtak meggyőzni arról, hogy a 15 másodperces popzenei bejátszásokra tátogó tinik videóinak terrabájtos tömege jó.

Ennek oka pedig az, hogy a tiktokot nem lehet elmagyarázni, ezért azt találtam ki, hogy - ma könyv helyett kivételesen - mutatok hat olyan tiktok csatornát, amilyet

  • te meg az ügyfeled/vállalkozásod is szeretne,
  • amire irigy leszel,
  • amiknek létezéséről nem tudtál.

(Ahhoz, hogy lásd őket, nem kell tiktok fiókkal rendelkezned, böngészőben is mennek a linkek.)



1) Magyar Közút



Igen, az a Magyar Közút Zrt., a narancssárga ruhás emberek, az egy dolgozik öt nézi zenekar. Ledobod az ékszíjat, ha végignézed a videóikat: zseniális humorral és időzítéssel ülnek fel az aktuális trendekre, a csatornának van 37e követője, a videóikat 10-100e ember nézi. Emellett toborzásra, brandingre és ismeretterjesztésre is használják a platformot.

@magyarkozut POV: az érzés, amit áteresz tisztítási munkák közben élsz át. #magyarkozut #nekedbe #nekedbee #nekedbeszeretnemlatni #nekedbeakaromlatni #pusztuljonfyba #pusztuljonaforyouba #foryou #fy #4u #4you #4yp #fyp #gyurukura #csavardisamu #frodo #jepy ♬ eredeti hang - Fürge Diák Iskolaszövetkezet


2) Balogh Petya



Balogh Petyát ismerheted, mint startup- és kockázatitőke-befektetőt, vagy mint a Cápák között egyik zsüritagját is. Végtelenül szimpatikus, közvetlen és természetes jelenség minden videójában, amikben többnyire a vállalkozással, befektetéssel kapcsolatos kérdésekre válaszol maximum 1 perc hosszan. Ezt a csatornát nem csak a tiktoker tinik, de sok magyar vállalkozó is követi (összesen 75e ember), és nagyszerű példája annak, hogyan lehetsz hasznosan népszerű (ökörködés helyett).

@baloghpetyaofficial Bizalom nélkül baromi nehéz #befektető #vállalkozó #cégépítés #üzlet #bizalom ♬ original sound - Peter Balogh


3) Tuzson Bence



Távol álljon tőlem a politika minden formája. Ha egy éve azt mondod nekem, hogy követni fogok egy tiktok nevű appban egy Tuzson Bence nevű Fidesz-KDNP képviselőt, beutallak Lipótmezőre. És tessék: Bencének van 45e követője, a videoit pedig átlag 100e ember látja! No persze nem kormánypropagandára rendezkedett be: rövid, 15-45 másodperces, általában Budapest történetéhez, helyeihez kapcsolódó hihetetlen (de igaz) tényeket oszt meg, kvázi saját műfajt teremtett. Az ő anyagait sosem pörgeted át, zseniális.

@tuzsonbence Tudod, miért volt így? #tuzsonbence #képviselő #fideszkdnp #magyarország #érdekesség #történelem #budapest #fyp #kossuth ♬ Stranger Things - Kyle Dixon & Michael Stein


4) Guadalupei Szent Munkás



A legjobb példa az "én iparágam unalmas" kifogás ellen! A Szent Munkás építőipari hős, akit 130e ember követ és nem egy videóján egymilliós (!) nézettség van. Napi szinten burkol és publikál, és maga mellé további "szakiparos" karaktereket talált ki, akikkel együtt feltárják az építőipar vállalhatatlan állapotait, egyszerre humoros és ismeretterjesztő formában. Te mennyire tudsz csípős kritikával élni a saját iparágad "ellen"?

@guadalupeiszentmunkas Válasz @andor2101 részére #építőipar #szaki #melós #lakásfelújítás #guadalupeiszentmunkás #vendel #sanyika #gyula ♬ eredeti hang - Guadalupei Szent Munkás


5) Lady Commissioner



Ha azt hiszed, hogy egy rendőrörs munkájáról nem lehet tiktokcsatornát csinálni, kattints! A dologhoz persze sokat hozzátesz a főszereplő nyomozó hölgy dekoratív volta, de már az is elég szellemi élményt nyújt, ha megpróbálod ugyanezt elképzelni mondjuk a Nyírbátori Rendőrkapitánysággal.

@lady_commissioner

… didn‘t work

♬ оригинальный звук - Unreal Jason Statham


6) sikidegvagyok



Turai Barnabás nem a tiktokon kezdte hódító útját. Instagram-profilja jóval régebbi, és azért érdekes, mert kiválóan képes videós karikatúrát készíteni egy-egy tipikus mikroközösségről. Insta-posztjaiban rendszeresen ragadja ki az aktuális és népszerű nyelvi fordulatokat, ami a szövegíróknak adhat rengeteg ötletet, ha nyelvileg is naprakész tartalmakat akarnak készíteni.

@sikidegvagyok

♬ original sound - sikidegvagyok


+1) személyes példa



Próbálkozom én is a platformon azzal kapcsolatban, hogy milyen tartalmak jönnek be a legjobban. Meglepő módon a magyar cégekhez szlogenként társított közmondások sorozatom hatalmasat ment, a videók átlagosan 20e - 200e megtekintéssel rendelkeznek.

@hispansphotoblog #magyar #nekedbe #magyartkiktok #hungary #hungarytiktok ♬ Toca (feat. Timmy Trumpet & KSHMR) - Carnage


Ha tetszett ez a levél,



bátran küldd tovább barátaidnak és ellenségeidnek is, vagy buzdítsd őket arra, hogy iratkozzanak fel, mert lesz még ilyen merényletem ellened.

U.I.: vajon mekkora "ajándék" webes forgalomra tesz szert az a szerencsés vagy szemfüles magyar vállalkozó, akinek óraboltja rendelkezik a tiktok.hu domainnel?


Ha nem szeretnél lemaradni a következő levélről, itt a tettek ideje:

vicces vagyok, de szoktam dolgozni is (sortörés)
ez az oldal egy sikertelen A-B teszt C eredménye javaslataiddal ne rontsunk rajta tovább, köszi (sortörés)
2022 - 2023 minden jog a hatalom birtokosainál